Насловна Организациja Центри Центар за неурохирургију
Untitled Document
Центар за неурохирургију
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

 

Управа

Руководилац: асист. др Миодраг Пеулић
Одговорни техничар: смс Снежана Томашевић

Организационе јединице

 • Одељење за елективну неурохирургију, начелник др Милорад Вељковић
 • Одељење за ургентну неурохирургију, начелник др Љубомир Крстић
 • Дијагностичко - поликлиничко одељење, начелник др Милан Тодосијевић

Настанак

После вишедеценијској принудног бављења неуротраумом од стране општих хирурга у Крагујевцу, елективне неурохируршке интервенције у Крагујевцу бележе се од 1983. године, када је завршио специјализацију и почео да ради као неурохирург др Мирослав Вујадиновић. Он је врло брзо оформио неурохируршки инструметаријум као и приборе за дијагностику (лумбална пункција, асцедентна лумбална мијелографија, директна каротидна ангиографија).

Прву операцију дискус херније у Крагујевцу урадио је др Вујадиновић 1984. године. Он такође учествује у формирању посебног одсека на Хируршкој клиници, у оквиру сегмента VI спрат Хируршког блока, у оквиру кога се формира Одсек за неурохирургију. Постепено се обављају све сложеније операције, а стални консултант је био проф. др Васо Антуновић из Института за неурохирургију Београд.

Развој

У тадашњем Клиничко - болничком центру Крагујевац 1989. године, почиње са радом и први ЦТ апарат. Године 1994. специјализацију завршава и други неурохирург, др Милорад Вељковић, а претходне 1993. године из Здравственог центра Ћуприја у нашу установу је прешао специјалиста неурохирургије др Радивоје Николић, који постаје начелник крагујевачке службе неурохирургије. Овај стручни и технолошки развој омогућује да Одсек прерасте у Одељење неурохирургије у склопу Клинике за хирургију.

Временом се изводе све сложенији оперативни захвати, а развој Одељења неурохирургије, током наредне две деценије, омогућава набавка још једног ЦТ апарата новије генерације и магнетне резонанце, модерне неуродијагностичке ангиосале, као и набавка савременог оперативног микроскопа и ултразвучног кавитронског аспиратора.

Развоју данашњег Центра за неурохирургију значајан допринос су дали и проф. др Никола Секуловић, проф. др Бранко Тајсић, проф. др Богољуб Милосављевић-Чампар, а од 2007.године и проф. др Даница Грујичић из Клинике за неурохирургију у Београду.

У примени савремених метода за лечење спиналне патологије значајан допринос је дао проф. др Иван Стефановић из Клинике за неурохирургију у Нишу.

Доласком са специјализације др Љубомира Крстића (2000. године) и др Миодрага Пеулића (2007. године), почиње микрохируршко оперативно лечење неурохируршке патологије, а Одељење прераста у самостални Центар за неурохирургију 2012. године.

Специјализацију неурохирургије у међувремену су завршили још три лекара: др Милан Тодосијевић, др Војин Ковачевић и др Марко Петровић.

Колектив Центра за неурохирургију

Делатност и репрезентативне процедуре

Центар за неурохирургију у оквиру Клиничког центра Крагујевац данас представља референтну установу за неурохируршку патологију за регион Централне и Југозападне Србије, према којој гравитира подручје од око два милиона становника.

Центар за неурохирургију је научно-наставна је база Факултета медицинских наука у Крагујевцу, а такође и велики број лекара на специјализацији из нашег и околних региона обавља део специјалистичког стажа у Центру за неурохирургију.

Операције се врше у оквиру следеће неуропатологије:

 • примарни и метастатски тумори мозга,
 • цереброваскуларна патологија, интракранијалне анеуризме, спонтана интрацеребрална крварења,
 • спинални тумори,
 • дегенеративна обољења кичменог стуба где се примењују савремене методе стабилизације кичменог стуба (транспедикуларна фиксација, имплантација кејџева),
 • патологија периферних нерава,
 • неуротраума.
У сарадњи са службом неурорадиологије, којом руководе проф. др Снежана Лукић и проф. др Милан Мијаиловић, ендоваскуларним процедурама се збрињавају и интракранијалне анеуризме и артериовенске малформације.

Релевантни подаци

Центар за неурохирургију тренутно располаже са 24 болесничке постеље, као и постељама у Ургентном центру и Јединици интензивног лечења Центра за анестезију и реанимацију. Годишње се у Центру за неурохирургију обави између 350 и 400 операција.

Контакт за информације и заказивање

Телефони:

 • 034 50 50 91 (информације са одељења),
 • 034 50 52 46 (заказивање амбулантних прегледа).