Насловна Организациja Клинике Клиника за офталмологију
Untitled Document
Клиника за офталмологију
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

 

 

Управа

Руководилац: доц. др Татјана Шаренац Вуловић
Одговорни техничар: вмс Драгана Обрадовић

Организационе јединице

 • Одељење за оперативну офталмологију
  - Одсек за витреретиналну хирургију
 • Одељење за конзервативну офталмологију
  - Одсек за предњи сегмент и увеите
  - Одсек за глауком
 • Одсек дневне болнице
 • Пријемно - дијагностичко - поликлиничко одељење
  - Амбулантне хируршке интервенције
  - Кабинет за аргон ласер
  - Кабинет за флуоресцеинску ангиографију
  - Кабинет за глауком
  - Кабинет за страболигију
  - Кабинет за контактна сочива
  - Кабинет за компјутеризовану периметрију
  - Кабинет за офталмолошки ултразвук
  - Кабинет за YAG ласер
  - Одсек за амбулантно консултативне прегледе
  - Специјалистичка очна амбуланта

Историјат

Указом Министарства народног здравља Краљевине Југославије 01.11.1923. године, основано је међу првима у Србији Очно одељење Бановинске болнице у Крагујевцу.

Оснивач Очног одељења је др Душан Михајловић, Крагујевчанин, који је студије медицине завршио 1921. године у Швајцарској. По повратку у Србију бива упућен на специјализацију на Очну клинику у Београд (1921.) код проф. др Ђорђа Нешића, где остаје до завршетка специјализације 1923. године. Тада се враћа у свој родни град где оснива Очно одељење.

Новоосновано одељење, било је смештено на спрату наменске зграде хирургије, у згради данашње Клинике за психијатрију. При оснивању, осим амбуланте, одељење има осам постеља и адекватну операциону салу. Ка њему су тада гравитирали пацијенти из централне Србије, северне Црне Горе и источне Босне.

Очно одељење се током времена развија, расте број оперативних захвата, па пред Други светски рат, годишње је оперисано и до стотину пацијената, а у том периоду, одељење има 16 болесничких постеља.

Очну патологију, према подацима др Душана Михајловића, у то време чине: екцематозна обољења предњих делова ока улавном код млађих пацијената, затим, гнојне гризлице рожњаче код одрасле сеоске популације најчешће као последица употребе српа приликом жетви и гнојних дакриоциститиси; а касније бројни иридоциклитиси, кератитиси, хориоретинитиси, ређе склеритис и др.

Развој организационе јединице

Прво извођење операције ока обављено је током 1923. године, а већ следеће године, урађене су 33 операције. Операција глаукома је старија, изведена је као прва 1923. године, а операције сенилне катаракте годину дана касније. Прве операције катаракте рађене су екстракапсуларно без шавова, затим интракапсуларно са шавовима, док су операције глаукома вршене по Елиот-у најћешче трепанацијом. Све операције рађене су у локалној анестезији.

У пероду педесетих година 20. века, новом организацијом и интеграцијом свих здравствених установа у Крагујевцу у Медицински центар "Др Михајло Илић", основана је Очна служба, а др Добринка Јелић Кнежев постаје њен начелник. Очна служба је тада имала у свом саставу одељења и специјалистичке амбуланте, а нешто касније и одсеке.

Др Кнежев уводи низ новина у рад службе: периметрија по Foresteru, гониоскопија, операције птеригијума по Mc Reynoldsu, операције глаукома по Weckersu.

Године 1950. Очно одељење се пресељава из раније зграде хирургије у просторије на спрату данашње управне зграде КЦ Крагујевац и располаже са 32 болесничке постеље, једном операционом салом и једном амбулантом.

Болести које се лече на Одељењу, у том периоду постепено се мењају, јер нагли развој привреде (развој Завода Црвена Застава) узрокује учесталост повреда ока. Глауком се истиче као водеће обољење. Уводе се нове методе операције катаракте и глаукома, операције на капцима, сузној кесици, очним мишићима, вежњачи, рожњачи и дубљим структурама ока.

Развојем нових делатности, отварају се нови одсеци. Одсек за ортоптику и плеоптику оснива се 1969. године, великом заслугом проф. др Олге Литричин, која је омогућила да поклон Unicef-a, од неколико апарата, потребних за почетак рада, буде намењен крагујевачком одељењу. Тада се изводило око 2.300 клиничких прегледа и око 120.000 вежби, радом у две смене, са више лекара страболога и три дефектолога. Мада се са превенцијом амблиопија почело раније, у виду раног откривања и корекције рефракционих мана ког деце, кроз систематске прегледе предшколског и школског узраста.

Одсек за превентиву вида дечјег узраста основан је 1975. године. Исте године, основани су Одсек за глауком и Одсек за флуересцеинску ангиографију. Операциони микроскоп, који је набављен у то време, донео је велики напредак у микрохирургији ока.

Изградњом Хируршког блока, 1977. године, служба се сели у нову модерну зграду, садашњи Клинички центар, са 36 болесничких постеља.

Нови Одсек за контактна сочива, основан је 1983. године. Успостављена је и сарадња са очним клиникама у Београду, Новом Саду и Нишу.

Некадашње Одељење 1990. године прераста у Центар за офталмологију, а од 21.09.2006. године у Клинику за офталмологију Клиничког центра Крагујевац

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

На Клиници за офталмологију КЦ-а Крагујевац, медицински тимови пружају велики број високо специјалистичких услуга и то:

 • Одељење оперативне офталмологије:
  - Хирушко лечење катаракте факоемулзификацијом,
  - Хирушко лечење глаукома,
  - Хирушко лечење повреда ока,
  - Хирушко лечење витреоретиналних обољења.
 • Одељење за конзервативну офталмологију:
  - Дијагностика и конзервативно лечење обољења предњег и задњег сегмента ока,
  - Дијагностика и конзервативно лечење глаукома,
  - Дијагностика и конзервативно лечење повреда ока.
 • Пријемно - дијагностичко - поликлиничко одељење:
  - Дијагностика и конзервативно лечење обољења предњег и задњег сегмента ока,
  - Дијагностика и лечење повреда ока,
  - Кабинет за контактна сочива,
  - Корекција рефракционих аномалија и лечење слабовидости код деце,
  - Аргон ласер трабекулоплатика и ласер третман дијабетске ретинопатије као и васкуларних болести мрежњаче,
  - YAG ласер иридотомија и капсулотомија,
  - Периметрија (видно поље),
  - Ултразвучна биометрија и дијагностика (А и Б скен),
  - Флуоресцеинска ангиографија.

Релевантни подаци

2003. године отворена су две савремено опремљене операционе сале, за хируршке интервенције на предњем и задњем сегменту ока, од којих је једна опремљена видео опремом, чиме је омогућен даљи развој и усавршавање оперативних техника тако да се од 2005. године обављају операције катаракте факоемулзификацијом са уградњом меких интраокуларних сочива, а 2009. године је уведена витреоретинална хирургија.

На Клиници за офталмологију се од 2008. године обавља скрининг и терапија прематурне ретинопатије.

Медицински тим Клинике чини девет лекара офталмолога, од којих су три професора, два доктора наука и један лекар на докторским студијама. Лекари се едукују како у земљи тако и у иностранству, и у току су са најновијим сазнањима из ове области.

Један лекар је на специјализацији, а запослена су и три дефектолога и 24 медицинска техничара.

Хируршки рад се обавља у једној операционој сали, а капацитет Клинике за офталмологију је 30 болесничких постеља, од чега су 22 постеље намењене Одељењу за оперативну офталмологију. Клиника је у могућности да едукује кадрове из других здравствених центара. Шест лекара је на специјализацији из офталмологије за друге здравствене установе..

Развој и планови

У наредном периоду, планира се:

 • Осавремењивање и увођење нових дијагностичких процедура као што су: OCT и елекрофизиолошке методе испитивања (EOG, ERG и VEP),
 • Даље усавршавање оперативних техника као и обезбеђивање услова за формирање одељења за дневну хирургију,
 • Континуирана едукација запослених,
 • Континуирана контрола и побољшање квалитета пружених услуга
 • Пријем младих лекара на специјализацију,
 • Обезбеђивање услова за увођење операције пресађивања рожњаче као и рефрактивне хирургије.

Контакт

Телефони за контакт:

 • 034 50 50 79 - хоспитални део,
 • 034 50 50 87 - амбуланта Пријемно дијагностичко поликлиничког одељења,
 • 034 50 50 82 - шалтер хоспиталног дела.

Електронска пошта: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели