Насловна Организациja Клинике Клиника за ортопедију и трауматологију
Untitled Document
Клиника за ортопедију и трауматологију
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

 

 

Управа

Руководилац: проф. др Александар Матић
Одговорни техничар: вмс Славица Раденковић

Организационе јединице

 • Пријемно - дијагностичко - поликлиничко одељење
 • Одељење ортопедије
 • Одељење трауматологије
  - Одсек за артроскопску хириргију и спортске повреде
 • Одељење алоартропластичне хирургије
  - Кабинет за хируршку коштану банку
 • Одсек физикалне медицине и ране рехабилитације
 • Одсек дневне болнице

Настанак

Први подаци о ортопедији у крагујевачкој болници, везани су за рад прим. др Сретена Красића, а потом и прим. др Чедомира Пауновића, који су радили остесинтезе и третирали развојне поремећаје кукова код деце. Значајнији корак у развоју крагујевачке ортопедије, учињен је 01. априла 1967. године, када је из београдске Специјалне болнице за дечију парализу и коштано - зглобну туберкулозу, дошао др Радослав Јанковић. Тада је у оквиру службе хирургије, основан Одсек ортопедије, са 28 болесничких постеља и само два стално запослена радника.

Развој

Почетком 1974. године, др Јанковић издваја Ортопедско - трауматолошко одељење из оквира хириршке службе. Као самостална организациона јединица, Одељење тада располаже са четири болесничке собе, троје лекара специјалиста, три лекара на специјализацији и 16 стално запослених. Изградњом такозваног Хируршког блока, 1977. године, тадашње Ортопедско - трауматолошко одељење смешта се на пети спрат, где се и данас налази Клиника за ортопедију и трауматологију КЦ-а Крагујевац, са 70 болесничких постеља.

Осамдесетих година 20. века, долази до убрзаног развоја ортопедско - трауматолошке службе у Крагујевцу и усавршавања најсавременијих оперативних техника, захваљујући консултатнтском ангажовању лекара и професора из Београда.

Набавком артроскопа 1996. године, отворено је поглавље ендоскопске ортопедије, а опремањем и формирањем коштане банке 2007. године, омогућен је даљи развој и усавршавање метода остео и артропластике уз коришћење софтвера навигационе алоартропластике.

 

 

Прерастањем КБЦ Крагујевац у Клинички центар Крагујевац, Одељење постаје Клиника за ортопедију и трауматологију, са адекватним медицинским тимом и 14 болесничких соба, са 70 постеља за пацијенте.

 

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

На Клиници за ортопедију и трауматологију КЦ-а Крагујевац, медицински тимови пружају велики број високоспецијалистичких услуга, генерално подељених у две хируршке области:

 • Трауматологија коштано - зглобног система одраслих
  - Оперативно и конзервативно лечење свих сегмената доњих и горњих екстремитета
  - Оперативно и конзервативно лечење повреда карлице
  - Оперативно лечење повреда кичменог стуба
  - Ендоскопско лечење повреда колена и рамена
  - Артроплатике кука и рамена после прелома
 • Ортопедска хирургија
  - Артропластике кука и колена (са и без навигације)
  - Ревизионе артропластике кука и колена
  - Корективне остеотомије
  - Артоскопија колена и рамена

Планови

Планови Клинике за ортопедију и трауматологију, усмерени су на:

 • даљи развој компјутерски асистиране хирургије кука и колена;
 • стално усавршавање ендоскопских процедура, пре свега на колену и рамену;
 • проширење рада ране физикалне терапије и формирање "школе хода".

Други релевантни подаци

На Клиници за ортопедију и трауматологију ради десет лекара специјалиста ортопедије и трауматологије и један лекар специјалиста физикалне медицине и рехабилитације. Четири лекара је на специјализацији и један је клинички лекар. Тим здравствених радника чине и два виша физиотерапеута и 39 медицинских сестара.

Хируршки рад се обавља у две операционе сале, а капацитет Клинике за ортопедију и трауматологију је 70 болесничких постеља.

У току претходне године, на Клиници за ортопедију и трауматологију Клиничког центра Крагујевац, обављено је 28.400 амбулантних прегледа и примењено 15.300 дијагностичких и терапијских процедура. Укупно је извршено око 1.300 хируршких интервенција, а стационарно је лечено 1.500 пацијената.

Контакт за заказивање прегледа

Телефон: 034 / 50 - 52 - 55