Насловна Организациja Клинике Клиника за педијатрију
Untitled Document
Клиника за педијатрију
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

 

 

Управа

Руководилац: проф. др Анђелка Стојковић
Одговорни техничар: смс Марија Вуловић

Организационе јединице

 • Центар за неонатологију
 • Одељење интензивне неге и изолације (неонатологијa)
  - Одсек интензивне неге
  - Одсек изолације
 • Одељење специјалне неге новорођенчета
 • Пријемно - дијагностичко - поликлиничко одељење
  - Одсек дневне болнице
 • Одељење за кардиопулмоналне болести
  - Одсек за кардиологију
  - Одсек за пулмологију
 • Одељење за хематологију и ендокринологију
  - Одсек за хематологију
  - Одсек за ендокринологију
 • Одељење интензивне неге и изолације са гастроентерологијом
  - Одсек интензивне неге
  - Одсек изолације са гастроентерологијом
 • Одељење неуропедијатрије и нефрологије
  - Одсек неуропедијатрије
  - Одсек нефрологије

Настанак

Почеци здравствене заштите деце у Крагујевцу датирају из периода после Првог светског рата када је формиран Дом здравља. У једној од 3 бараке смештена је школска поликлиника у којој су се обављали амбулантни прегледи болесне деце и здравствено просвећивање.

Дечје одељење Окружне болнице у Крагујевцу почело је са радом 11. децембра 1946. године. Имало је 4 болесничке собе у којима су поред деце, примане и мајке пратиље.

22. априла 1964. године отворена је новоизграђена зграда у коју је пресељено Дечје одељење, где се и данас налази Клиника за педијатрију. Тада је дошло и до првих усмерења у области педијатрије (неонатологија, ендокринологија, кардиологија).

Развој

Одсек за превремено рођену децу и угрожену новорођенчад почиње са радом од усељења у нову зграду 1964. године, а декретом Министарства здравља 1985. године овај одсек прераста у међурегионални Центар за прихватање и лечење превремено рођене деце.

1985. године формира се Клиничко болнички центар Крагујевац. Тада се спајају одељења гинекологије и дечије одељење и формира се Клиника за мајку и дете.

Пет година касније, 1990. године Клиника за мајку и дете се реорганизује и формира се Центар за педијатрију. Тада се, уз Одељење за превремено рођену децу, установљавају: одељење за децу до 2 године и одељење за децу од 3 до 14 година, са формирањем већег броја одсека из различитих субспецијалности.

1997. године Центар прераста у Клинику за педијатрију, која данас има један Центар, седам одељења и 11 одсека за различите субспецијалности.

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

У Центру за неонатологију обавља се комплетно збрињавање (дијагностичко и терапијско) витално угрожене рочне и прематурне новорођенчади (механичка вентилација, парентерална исхрана, збрињавање пнеумоторакса, збрињавање свих облика урођених срчаних мана, ексангвинотрансфузија и др). Такође, особље Центра 24 сата дневно обавља транспорт "ка себи".

Код пулмолошких пацијената, раде се по потреби: прегледи, спирометрија, бодиплетизмографија, импулсна осцилометрија, одређивање азот оксида у издахнутом ваздуху, одређивање хлора у зноју јонтофорезом пилокарпина, кожне алерго пробе, а постоји и могућност мерења еозинофилног катјонског протеина у серуму, затим тестова Фадиотоп инфант и проширени Фадиотоп тест (одређивање серумског ИгЕ за поједине алергене).

У одељењу Интензивне неге са изолацијом и гастроенетрологијом обавља се збрињавање витално угрожене деце (укључујући интубацију и механичку вентилацију). У одсеку изолације са гастроентерологијом се, уз прегледе раде ултразвучни прегледи абдомена, Рентген дијагностичка испитивања, проксимална ендоскопија - езофагогастродуоденоскопија.

У одсеку хематологије, ради се комплетно дијагностиковање хематолошких педијатријских болести. Лечење лимфома и солидних тумора, лечење свих облика анемија, дијагностика и третман деце са поремећајем хемостазе, дијагностика акутних и хроничних леукемија код деце.

У одсеку ендокринологије, обавља се испитивање и лечење новорођенчади и деце са ендокринолошким поремећајима, поремећајима раста и развоја, диабетес мелитус, поремећајима раста, хипоталамусно - хипофизним поремећајима, обољењима штитасте жлезде, поремећајима функције полних жлезди, поремећајима функције надбубрежних жлезди, поремећајима полне диференцијације, гојазност, хизутизам и различити генетски синдроми.

У кардиолошком одсеку, врши се дијагноза и третман срчаних обољења, ултразвучна и рентген дијагностика, холтер ЕКГ-а и крвног притиска, и комплетна биохемијска и вирусолошка дијагностика код срчаних обољења.

У неуролошком одсеку, ради се по потреби ултразвук ЦНС-а, ЕЕГ, видео ЕЕГ, холтер ЕЕГ, неуролошки преглед, неопходна радиолошка дијагностика (ЦТ, МР) код деце свих узрасних група, као и преглед психолога.

У нефролошком одсеку обављају се општи прегледи, ултразвучни прегледи уринарног тракта, радиолошка дијагностика (МЦУГ, ИВУ, ЦТ, МР), динамска сцинтиграфија и комплетна лабораторијска дијагностика.

Планови

Планови развоја нових дијагностичких и терапијских процедура на Клиници за педијатрију, усмерени су на даљи развој респираторне потпоре у јединицама Интензивне неге, увођење уродинамских испитивања и перитонеалне дијализе, увођење портабилних инсулинских пумпи код деце и адолесцената оболелих од диабетес мелитуса, оснивање одсека алергологије и одсека имунологије и реуматологије, отпочињање са радом бронхоскопије код деце, лечење деце оболеле од акутних леукемија, развијање ергоспирометрије са пратећим ЕКГ‐ом.

У области просторне организације, планира се реконструкција инфраструктуре, односно гасне, електро и водоводно - канализационе мреже, грађевинска реконструкција у одељењу Интензивне неге и неонаталне Интензивне неге. У циљу подизања квалитета услуга и пружања пуног обима здравствене заштите, неопходно је и проширење амбулантно - поликлиничког рада у просторије садашњег Школског диспанзера.

Други релевантни подаци

 • Клиника за педијатрију има укупно 95 постеља.
 • На Клиници за педијатрију, ради 21 лекар, од којих је 19 специјалиста педијатрије, један лекар на специјализацији из педијатрије и један клинички лекар и 61 медицинска сестра. У тиму је и један психолог и један лаборант.
 • Јединице интезивне неге, потпуно су опремљене респираторима за већу и мању децу и мобилним рентген апаратом. Клиника за педијатрију поседује и 2 апарата за ултразвучне прегледе, спирометар, апарат за одређивање концентрације хлора у зноју, ЕЕГ апарат, холтер и видео ЕЕГ, холтер ЕКГ, холтер крвног притиска, гастроскоп, аутоматски бројач крвних елемената, коагулометар.
 • Клиника има могућност коришђења опреме из других организационих јединица КЦ Крагујевац: ретген дијагностика, ЦТ, НМР, флуоцитометар за преглед костне сржи и периферне крви, бодиплетизмографија, комплетна лабораторијска дијагностика у Центру за биохемијску дијагностику, Фадиотоп, хормонске анализе, динамска сцинтиграфија, сцинтиграфија скелета и штитасте жлезде и др.
 • У протеклој години остварено је 26.173 болесничких дана, 3.073 пријема пацијената, 11.682 амбулантних прегледа и 2.340 ултразвучних прегледа. Број пацијената који су посетили ургентно одељење у прошлој години је 11.882.

Контакт за заказивање прегледа

Телефони:

 • 034 / 50 - 51 - 77
 • 034 / 50 - 53 - 18 (ЕЕГ и неуролошка амбуланта)