Насловна Организациja Клинике Клиника за урологију
Untitled Document
Клиника за урологију
Ел. пошта Штампа
.

 

 

 

 

 

 

 

Управа

Руководилац: проф. др Мирослав Стојадиновић
Одговорни техничар: вмс Ивана Милосављевић

Организационе јединице

 • Центар за урологију
  • Пријемно ‐ дијагностичко поликлиничко одељење.
  • Одељење за конзервативну урологију
   • Одсек уроонкологије
   • Одсек за мушки стерилитеа
  • Одељење за оперативну урологију
   • Одсек ендоскопске урологије
   • Одсек интезивне неге
 • Центар за нефрологију и дијализу

Настанак

Почеци развоја урологије као самосталне дисциплине везују се за 1936. годину и прим др. Сретена Красића, шефа хирургије, тадашње Крагујевачке Окружне болнице. Др Красић је био студент на Сорбони, ђак чувеног проф. Коена, а неко време је провео и учећи код проф. Севасија у Паризу.

1952. године постојећи Одсек урологије прераста у Одељење урологије Крагујевачке Окружне болнице које има 28 постеља.

1965. године Одељење урологије се и просторно издваја од Одељења хирургије, селидбом у сопствене просторије.

1971. године у оквиру Одељења за урологију уведен је и Одсек перитонеалне хемодијализе.

Развој

1985. године Одељење урологије прелази са 6 ‐ ог спрата Хирушког блока Медицинског центра "Др. Михаило Илић", у засебну зграду, односно у приземље зграде старе хирургије, где са Одсеком хемодијализе формира Центар за урологију и нефрологију, са 56 постеља и 7 лекара специјалиста.

1998. године Центар за урологију и нефрологију прераста у Клинику за урологију, нефрологију и дијализу.

Делатност - репрезентативне дијагностичке процедуре и услуге

Центар за урологију, организован је у модерну медицинску целину. Има 33 постеље, сопствену јединицу полуинтезивне неге за пацијенте који захтевају континуирани надзор. Такође, на Клиници за урологију, нефрологију и дијализу, у делу Центра за урологију, спроводе се све дијагностичке процедуре, а у савременој операционој сали, обављају се ендоуролошке хируршке интервенције:

 

 • разбијање камена у мокраћној бешици,
 • разбијање камена у мокраћним каналима.
 • трансуретералне операције тумора мокраћне бешике,
 • трансуретералне операције простате,
 • уретерореноскопија и друге интервенције.

Центар за нефрологију и дијализу са 23 постеље, има статус трећег дијализног центра у земљи, по броју хроничних дијализних болесника (са преко 220 хемодијализних пацијената и болесника на кућној и болничкој перитонеумској дијализи и 20 трансплантираних болесника), уз јасну тенденцију пораста броја пацијената у свим модалитетима лечења завршног степена бубрежне слабости, али и осталих са различитим степеном болести бубрега.

Планови

У циљу заокруживања врсте услуга које Клиника за урологију, нефрологију и дијализу пружа својим пацијентима, планира се, између осталог, набавка апарата за разбијање камена ударним таласима настaлим ван тела пацијента (Еxтрацорпорал Схоцк Wаве Литхотрипсy ‐ ЕСWЛ), као и адекватна едукација кадрова за ту интервенцију.

Други релевантни подаци

Клиника за урологију, нефрологију и дијализу има укупно 18 лекара: осам у Центру за урологију, и 10 лекара који раде у Центру за нефрологију и дијализу.

Током прошле године, у Центру за урологију је прегледно око 15.000 пацијената из свих крајева Србије, а њих 1.396 било је задржано на болничком лечењу.

У прошлој години у Центру за урологију успешно је оперисано око 750 пацијената, различите патологије. Такође, пружено је и око 1.100 амбулантних услуга у ендосали, око 5.500 ултразвучних прегледа уротракта, као и око 500 ултразвучно вођених биопсија простате, што све заједно наш Центар сврстава у један од водећих центара ове врсте у земљи.

Што се тиче Центра за нефрологију и дијализу, потпуна опремљеност најновијим апаратима за хемодијализу фирми "Фрезенијус" и "Гамбро", најсавременијим апаратом за континуиране дијализне третмане и плазматерапију уз могућност комплетне ултрасонографске доплер и лабораторијске дијагностике, технички су предуслови за до сада постигнуте резултате и основа за даљи напредак.

Контакт за заказивање прегледа

Телефони:

Центар за урологију: 034 / 50 - 51 - 15 (Уролошка амбуланта)
Центар за нефрологију и дијализу: 034 / 50 ‐ 52 ‐ 24